Lyssna och ta del, precis när det passar dig!Vill du ha kunskap om vanliga reaktioner efter påfrestande händelser och vad de beror på? Vad som är viktigt att göra på en arbetsplats för att minska den psykiska skadan efter olika slags svåra händelser?

Då är du på precis rätt ställe!


Svåra händelser kan handla om exempelvis våld, en olycka, ett dödsfall, eller helt enkelt en period med mycket hög belastning. Rätt stöd från chefen, kollegorna och andra runtomkring kan vara helt avgörande. I Sverige är det ett krav i arbetsmiljölagen att medarbetare ska få krisstöd efter en svår händelse i yrket. Här får du en mängd användbara exempel och information om hur du tar hand om dig själv och andra.

Föreläsningen är ca 2 h 15 min lång. Du kan lyssna igen på de delar du behöver höra igen, precis när det passar dig, under ett helt års tid!


Frågor? E-posta oss gärna! [email protected]


Du hittar alla våra digitala utbildningar längst uppe till höger i menyvalet. Klicka på "Alla utbildningar". Vill du logga in till din utbildning, välj "Logga in". Nedan får du mer information om just den här utbildningens innehåll, om lärplattformen Teachable och om att betala via faktura.Föreläsning: Krisstöd på din arbetsplatsVem riktar sig föreläsningen till?


 • Dig som vill öka din egen och/eller arbetsgruppens förmåga att hantera olika slags påfrestande händelser.


 • Dig som är arbetsledare, chef, personalansvarig, skyddsombud, är verksam inom företagshälsovård, eller som på annat sätt ger stöd till professionella, t ex kollegialt stöd och kamratstöd.


 • Föreläsningen är även lämplig för dig som varit med om en svår händelse, eller som är inne i en återhämtningsperiod. Kanske vill du förstå dina egna reaktioner mer och känna trygghet.


I vissa fall kan arbetsgivaren tänka sig att betala för ditt deltagande, så hör gärna efter om detta är möjligt för dig/er. Föreläsningen köps in av både enskilda och grupper.


I Sverige är det ett krav i arbetsmiljölagen att chefer och arbetsledare har god kunskap om krisstöd och att det finns en fungerande plan för stöd till arbetstagarna efter svåra händelser.Följande tas upp i föreläsningen:


 • Vanliga källor till påfrestning vid en svår händelse
 • Vanliga reaktioner efter oförutsedda svåra händelser och vad de beror på
 • Måste jag prata ut om jobbiga detaljer i det akuta skedet?
 • Kan reaktionerna slå tillbaka om jag inte bearbetar "på rätt sätt"?
 • Att hantera påminnelser efter en svår händelse
 • Att hantera skuldkänslor och skam
 • Exempel på positiva strategier som kan främja din återhämtning
 • Exempel på strategier som kan vara negativa och öka risken för skada
 • Hur du vet att mer hjälp behövs
 • Positiva exempel gällande kollegialt stöd
 • Positiva exempel på vad en arbetsgivare kan göra


Du får många värdefulla råd och exempel att inspireras av.


Tidsåtgång: Omkring 2 timmar 15 min


Hur fungerar den digitala föreläsningen?


Du loggar in i menyn längst uppe till höger på den här sidan. Här kan du också se hela vårt utbud av digitala utbildningar, när du klickar på rubriken "Alla utbildningar".

Du kan pausa, spola fram och lyssna precis i din egen takt.


Om du nyligen drabbats av en svår händelse själv, bör du känna efter att du är redo att höra information om olika slags reaktioner efter svåra händelser, förklaringar till dem, och råd gällande återhämtning. Du kan ta pauser när du behöver. Kunskapen kan bidra till att förstå dina reaktioner, vägar till mer hjälp när du behöver det, och till en ökad känsla av kontroll och trygghet.


Om föreläsaren:

Föreläsare heter Sara Johansson. Sara är beteendevetare och författare samt tidigare rådgivare vid internationella Röda Korset med krisstöd som expertområde. Sara har omfattande praktisk erfarenhet av att arbeta med stöd till professionella efter olika slags svåra händelser och är en erfaren föreläsare.

Du kan läsa mer om Sara Johansson på creativemammals.se samt hos bokförlaget Natur & Kultur.


Om åtkomst och lärplattformen Teachable:

Du behöver en fungerande uppkoppling till internet för att ta del av innehållet. Föreläsningen består av skriftliga översikter och sammanfattande bilder av innehållet, tillsammans med föreläsarens tal. Den gör sig bäst i en dator eller laptop med ljudet i högtalarfunktion. Använder du en äldre webläsare och stöter på problem, ladda då ned Google Chrome och öppna föreläsningen i denna webbläsare.

Lärplattformen Teachable är ett tryggt och säkert sätt att delta i utbildning. Den används av miljoner människor globalt. Krypteringssystem skyddar dina data och dina personuppgifter. Dina uppgifter ges inte ut till tredje part.

Vissa ord kan vara på engelska när du navigerar inne på lärplattformen, men hela föreläsningens innehåll är på svenska.


Mer information, faktura och inköp till större grupper:

Önskar du mer information, att betala mot faktura eller vill köpa utbildningen till större grupper, är du varmt välkommen att kontakta oss på [email protected], eller sänd ett sms med en kort beskrivning av ditt ärende till 0736-79 31 16, så ringer vi upp dig så snart som möjligt. Vi svarar inom 1-3 arbetsdagar.

Var vänlig uppge vilken utbildning det gäller, önskat antal deltagare och era fakturauppgifter, inkl. eventuellt kostnadsställe/referens. Du får sedan en kod som respektive deltagare kan logga in gratis med.

Många arbetsplatser berättar om stora mervärden då flera i en grupp eller verksamhet går utbildningen samtidigt.

Köp din plats här